Παρασκευή 20 Νοεμβρίου 2015

Καταπέλτης: Μία παρεξηγημένη μονάδα (μέρος 1)

Οι Καταπέλτες (συντομογραφία: cats) γνώρισαν μεγάλες δόξες στις Φυλετικές Μάχες ως αμυντική μονάδα, φτάνοντας μάλιστα να υπάρχουνε χωριά  στα οποία είχαν στρατολογηθεί αποκλειστικά τέτοιοι. Μάλιστα τα χωριά αυτά δεν χαρακτηρίζονταν ως αμυντικά ή ως επιθετικά αλλά αποτελούσαν μια κατηγορία μόνα τους, τα γνωστά ''καταπελτάδικα''. Αυτό ήταν απόρροια της ανακάλυψης του όπλου του Paladin ''Φανάρι της Αλήθειας'', το οποίο εκτός από το επιθετικό bonus, έδινε και το εξής απίστευτο αμυντικό:

Αυξάνει την άμυνα των καταπελτών κατά 1000% (=10πλάσια της αρχικής αμυντικής δύναμης)

Στο Tribal Wars 2, το bonus αυτό εξαλείφθηκε -θετικά κατά τη γνώμη μου- κάνοντας το παιχνίδι πιο ''δίκαιο'' για όλους. Έτσι ο καταπέλτης έχασε το τρομερό αμυντικό του πλεονέκτημα. Μάλιστα στην wiki του παιχνιδιού αναφέρεται σαν επιθετική μονάδα.

Μιλώντας με αρχάριους αλλά και πιο προχωρημένους παίκτες του Tribal Wars 2 ανακάλυψα με έκπληξη πως ο καταπέλτης έχει περάσει στην πλήρη απαξίωση. Σκέφτηκα λοιπόν να γράψω αυτό το άρθρο για το πόσο χρήσιμος είναι.

Εκ πρώτης, θα διαφωνήσω με τον χαρακτηρισμό της μονάδας από την wiki ως επιθετική μονάδα. Θεωρώ πως ο καταπέλτης είναι μια μονάδα μπαλαντέρ σε άμυνα και επίθεση, κάτι αντίστοιχο δηλαδή με το βαρύ ιππικό, το οποίο επίσης βρίσκει εφαρμογή εξίσου σε αμυντικά και επιθετικά χωριά.

Δικαιολογώ αυτή μου την άποψη με δυο σοβαρά κατά εμένα επιχειρήματα:

- την πολύ υπολογίσιμη άμυνα τους σε όλα τα σώματα στρατού (100 άμυνα σε πεζικό, 50 άμυνα σε ιππικό, 100 άμυνα σε τοξότες), και βεβαίως

- την χρήση τους στην αμυντική τακτική ''Καμμένη Γη'' που θα αναλύσουμε εκτενέστερα στο δεύτερο μέρος μαζί με την επιθετική τακτική για καταπέλτες: Cat Waves (κύματα καταπελτών).

Δεν υπάρχουν σχόλια: